Alman osto ja matka kotiin

Mistä muustakaan sitä vene- ja matkablogia aloittaisikaan kuin veneen alkutarinasta. Koitan julkaista tästä lähtien säännöllisen epäsäännöllisesti, mutta koska olen blogin ylläpitäjä en lupaa yhtään mitään. Lupaan kuitenkin, että ensiviikon perjantain juttu tulee olemaan todella kuumaa luettavaa, joten kannattaa pysyä taajuudella!

Tarinan alku

Oli sateinen syyskuinen maanantai vuonna 2016 ja oli aika nostaa silloinen kimppavene kuiville. Olin jo pitkään haikaillut oman veneen perään, koska tiesin tarvisevani sellaisen, jos halusin ikinä päästä edes hetkeksi irti oravanpyörästä.

Työpaikalla aamukahvia hörppiessäni keräsin kaiken rohkeuteni ja lähetin muille omistajille viestiä halustani irtautua kimppaveneestä. Muut ymmärsivät ja seuraavana kesänä olin myynyt osuuteni veneestä.

Oikeasti asia ei käynyt ihan näin yksinkertaisesti ja tapahtumista kirjottaisi varmasti oman artikkelin, mutta loppujen lopuksi kaikki meni hyvin ja olemme kaikki vielä ystäviä keskenämme.

Alman löytyminen

Alman myynti-ilmoituksen ainoa kuva

2016/17 talven käytin oman veneen etsintään. Muutamia käytiin Tertun kanssa katsomassa, mutta kaikki tuntuivat ylihinnoiteltuilta romuläjiltä. Lopulta jouluna silmääni osui ilmoitus Ruotsalaisella Blokcet.se sivustolla.

Ilmoituksessa oli vain yksi vanha kuva ja hintapyyntönä 20000 Ruotsin kruunua, eli noin 2000 euroa. Pituutta veneellä oli 29 jalkaa ja konekkin oli melko uusi. Kaiken lisäksi juuri tälläista 70-luvun pitkäkölistä matkavenettä olin etsinytkin. Hinta tuntui todella edulliselta, joten päätin soittaa myyjälle heti. Tällä hinnalla vene meinaan vaihtaisi omistajaa hyvinkin nopeasti.

Seuraavana viikonloppuna olimmekkin matkalla Ruotsiin katsomaan Almaa.

Terttu Almaa katsomassa

Juuri tähän viikonloppuun sattuivat kovat 25 asteen pakkaset ja lumisateet. 20 minuutin veneen tutkimisen jälkeen varpaani olivat tunnottomat ja olin valmis tekemään kaupat.

Päättelin, että kölissä olevan lyijyn romurautahinta ja koneen jälleenmyyntiarvo ylittää pyyntihinnan, joten maksoin mitä pyydettiin ja kaupat oli sillä selvät.

Olihan veneessä paljon laitettavaa, mutta tuohon hintaan sain todella paljon venettä. Entinen omistaja oli sen ostanut jokunen vuosi takaperin 50000 kruunulla. Alma oli maannut käyttämättömänä rannassa ja kuivilla pari vuotta, jonka jälkeen myyjä oli tullut järkiinsä ja laittanut Alman myyntiin uloskantohintaan.

Purjehdus Södertäljestä Turkuun

Huhtikuussa vuonna 2017 rekrytoin ystäväni Mattiaksen mukaan ja kävimme hakemassa Alman Turkuun.

Tavaraa matkalle kertyi melko paljon.

Aikaa oli viikko ja samalla kertaa oli tarkoitus tehdä kevätkunnostus, laskea vene veteen ja purjehtia se Suomeen. Melkoisen tiukka aikataulu, mutta onneksi Mattias on yksi pätevämpiä venetyyppejä mitä tiedän, joten onnistuimme tavoitteessamme.

Matkalla tuuli kovaa ja koko ajan oli perhanan kylmä. Puolet matkasta satoi lunta, eikä veneessä ollut lämmitintä. Uskomattomalla tuurilla saimme joka yö sähköä ja sähkölämppärin päälle. Päivisin turvauduimme rommiin ja kuumaan kahviin.

Mattias purjehtii lumisateessa ja minä lämmittelen sisällä Origon vieressä.

Alma sijaitsi Södertäljessä josta ajelimme sulun kautta sisävesille ja sieltä Tukholmaan. Vasta Ahvenameren rannalla olimme saaneet purjeet paikalleen ja veneen muutenkin purjehduskuntoon. Furusundista Maarianhaminen kautta Turkuun pääsimmekin seilaamaan mukavassa pohjoistuulessa huippunopeuksien käydessä seitsemän solmun paremmalla puolella.

Muutamia vikoja löytyi matkalla

Matkalla selvisi, että muun muassa vinssit olivat tulleet tiensä päähän ja veneen katto vuosi lähes jokaisesta mahdollisesta ruuvin reiästä. Lisäksi maston kaapelien liitin oli potkittu rikki, joten siinä kohtaa oli tuuman paksuinen reikä, josta päivä paistoi läpi. Kotimatka oli märkää ja kylmää, mutta onneksi seura oli hyvää ja rommia oli riittävästi.

Vaikka oma vene on laiturissa niin käytettyjen veneiden markkinoita olen edelleen seuraillut innolla. Joku saattaisi kutsua sitä vaikka venepornoksi, mutta veneiden selailu netissä on vain pahuksen mielenkiintoista. Löysimpä näin kaverillekkin veneen jonka kävimme viime keväänä hakemassa Turkuun.

Kertaakaan en ole Alman hankintaa katunut ja se onkin osoittautunut erinomaiseksi pikku purjeveneeksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s