Viisi syytä purjehtia Välimerelle

Photo by Pixabay on Pexels.com

Moni on kysynyt kertoessani suunitelmiamme, että miksi suuntaamme Välimerelle, emmekä vaikka Karibialle. Tässäpä lyhyesti meidän määränpäämme valintaan vaikuttaneet tekijät.

1. Välimeri on lähellä

Miksi lähteä merta edemmäs kalaan, kun ihan vieressä on mahtavat purjehdusmestat. Näin pysymme suurimman osan ajasta kätevästi EU-alueella, jolloin ei tarvitse murehtia kalliiden vakuutusten hankkimista. Emme myöskään tarvitse viisumeita ja rajamuodollisuudet ovat todella löyhiä.

Olemme aina vain muutaman kuukauden purjehduksen taikka muutaman tunnin lentomatkan päässä Suomesta. Lennot ovat myös niin edullisia, että käyminen vaikka jouluna Suomessa ei ole lainkaan mahdotonta.

Lähellä kotoa oleminen ja pysyminen piilossa isoilta pelottavilta valtameriltä oli myös ratkaiseva tekijä Tertun houkuttelussa reissuun.

2. Purjehduskausi kestää 9 kuukautta

Merivesi ei välimerellä jäähdy alle 15 asteen ja ilmat ovat muutenkin suotuisat melkein ympäri vuoden. Talvikausi kestää 3-4 kuukautta joulukuun puolesta välistä eteenpäin. Tällöin veneilijät viettävät aikaa joko jossain liveboard marinoissa tai erittäin suojaisissa ankkuripaikoissa. Talvi aikaankin todella kurjat ja ikävät kelit kestävät yleensä vain lyhyitä jaksoja kerrallaan.

Sesonki kestää kesällä noin kolme kuukautta, jolloin kaikki paikat ovat aivan täynnä veneitä ja hinnat kalliita. Onneksi vuokra-ja charter veneet yleensä pyörivät tietyillä ennakkoon tiedetyillä alueilla, joten sesongin ajaksi on helppo suunnata jonnekkin vähemmän suosituille mestoille.

Välimerellä on useita paikallisia tuulia kuten esimerkiksi Sirocco ja Meltemi. Nämä ovat kovia tuulia, jotka puhaltavat kesähelteillä vuoristoilta. Näitä on vaikea ennustaa ja ne tulevat usein aika yllättäen. Onneksi näihin voi varautua purjehtimalla oikeilla alueilla oikeaan aikaan, jolloin minimoi näiden tuulien haittavaikutuksen.

Tuulet ovat normaalisti hyvin erilaisia kuin suomen saaristossa, jossa ne pyörivät täysin ennalta arvaamattomasti. Välimerellä tuulet puhaltavat yleensä pitkiä aikoja samasta suunnasta ja suunnan muutokset tapahtuvat hyvin hitaasti. Tuulen voimakkuudet taas vaihtelevat nopeasti ja usein. Aamulla saattaa olla peilityyni, iltapäivällä saakin jo reivata purjeet ja yöksi taas tyyntyy. Tasainen tuulen suunta helpottaa ankkuroitumista, koska ankkuripaikan ei tarvitse antaa suojaa, kun yhdeltä suunnalta.

3. Mahdollisuus kanavamatkailuun.

Photo by Rob Harvey on Pexels.com

Helpoin ja nopein reitti Itämereltä Välimerelle kulkee Amsterdamista kanavia pitkin Arlesiin. Näin jää tosin Ranskan Atlantin rannikko ja Portugali kokematta, joiden pitäisi olla mahtavaa purjehdus-seutua, mutta toisaalta pääsemme nopeasti Välimeren parhaimmille mestoille. Lisäksi kyseisen kanavamatkan olen halunnut kokea jo vuosia.

4. Todella paljon ankkuroitumispaikkoja

Etelä Ranska, Italian saaret, Kreikka ja Turkki ovat täynnä idyllisiä ankkuroitumispaikkoja. Näistä löytyy myös useita ilmaisia tai hyvin edullisia kaupungin omistamia laitureita.

Meillä ei olisi varaa maksaa joka yöltä edes Itämeren 20-30€ satamamaksuja, puhumattakaan Välimeren marinoiden satojen eurojen vuorokausihinnoista. Eipä sillä, että erityisesti edes viihtyisin ahtaissa ja kuumissa satamissa. Välimerellä ei myöskään tarvitse murehtia vuorovettä ja virtauksia, joka tekee ankkuroinnista entistä helpompaa.

5. Paljon nähtävää

Välimeri on todella iso alue ja siellä on hirmuinenen määrä nähtävää. Monet eri valtiot ja jopa useammat mantereet tekevät välimerestä todella hienon kulttuurien sulatusuunin.

Luulen, että parituhatvuotinen historia ja sen vaikutukset eivät kovin nopeasti ala kyllästyttämään. Purjehtimiseen täällä kuluisikin vuosia, jos haluaisimme kaiken nähdä.

Täytyy myöntää, että myös Adrianmeren ympäristö kiinnostaisi hirmuisesti ja siellä olisikin hienoa purjehtia yksi kausi. Valitettavasti tähän tarvitsisimme ainakin yhden vuoden lisää. Toisaalta eihän meillä mikään kiire takaisin ole, joten jos saan Tertun juonittua mukaan ei tuokaan aivan mahdoton ajatus ole…

Kaikki edellä mainutut syyt ovat pitkällisen reissuun valmistelun tulos. Välimerellähän en ole vielä metriäkään purjehtinut, joten nämä kaikki voivat tietysti olla ihan huuhaata. Useamman kerran olen tosin vieraillut lentokoneella eri välimeren kohteissa ja niiden kokemuksien mukaan sanoisin ainakin osan väitteistä pitävän paikkansa.

Jos sinulla on lisää hyviä syitä suunnata Välimerelle tai korjauksia luuloihini, otan mielläni vastaan hyviä kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s