Kahden kuukauden karanteeni on vihdoin ohi!

Neljäs toukokuuta 2020 Italiassa alkoi koronarajoitusten asteittainen vähentäminen. Purjehtimaan emme vielä pääse, mutta voimme liikkua kaupungilla aivan vapaasti. Voi tätä juhlaa ja ihanuutta, kun ei tarvitse pelätä poliiseja ja kauppaankin voimme mennä yhdessä. Tosin kauppaan sisälle pääsee vain yksi seurueesta, mutta sillä nyt ei ole väliä. Ihan sama meille, kunhan ei tarvitse enää livahtaa suihkuun salakavalasti rikollisen elkein. Olemme tietysti käyneet ahkerasti kävelyillä ja tutkineet lähiympäristöä.

Merisiilejä eli puh-palleroita

Ihmiset ovat todella varautuneita ja muukalaisviha on melkein käsin kosketeltavaa. Ulkomailla oleminen ei ole tällä hetkellä mukavaa. Onneksi se näkyy vain murhaavina katseina, italialaisten setien kiukkuisena mutinana, sekä huonona asiakaspalveluna. Eli vähän kuin olisi taas Ranskassa.

Pian pääsee purjehtimaan!

Purjehtiminen on valitettavasti vielä kielletty, mutta jollailu, purjelautailu ja sen sellainen toiminta on sallittu. Myöskin rannat ovat vielä suljettuina, mutta eivätköhän nekin kohta aukene.

Kohta pääsee rannalle!

Muutamat Italian provinssit ovat sallineet päiväpurjehtimisen, kunhan purjehtija palaa illaksi takaisin samaan satamaan. Kieltämättä aika idiootilta tuntuu, ettei moinen ole sallittua, jos kerran jollailu yms. touhu on jo luvallista.

Täällä innokkaimmat moottoriveneilijät ovat jo salaa käyneet pikku lenkkejä tekemässä. Italiassa säännöt ja lait ovat tunnetusti melko joustavia ja tilannekohtaisia, eivätkä koske kaikkia.

Terttu linnanraunioilla

Karanteeni oli pepusta

Talvikuukaudet menivät vielä mukavasti, kun eläminen oli normaalia ja puuhailimme kaikenmaailman projekteja. Koronakaranteeni sattui tulemaan ikävästi talven jatkoksi, jolloin tämä veneessä vankina oleminen venyi lähes sietämättömän pitkäksi.

Välillä olin hyvin allapäin. Suoraan sanottuna en ollut lainkaan kiinnostunut olemaan täällä ja halusin polttaa koko veneen ja lentää Suomeen. Jatkuva epätietoisuus tulevasta ja rasittava veneessä kökkiminen sai myös ihoni roihahtamaan lähes sietämättömään ihottumaan.

Tertun löytämä hauska kukka ei piristänyt mieltä.

Oloa ei myöskään helpottanut vuosien suunnittelun ja valmistelujen mureneminen tämän pahuksen pandemian vuoksi. Tämän vuodenhan piti olla meidän ultimaattinen vuotemme Italiassa, Albaniassa ja Kreikassa.

Kreikassa meitä olisi odottanut muutama samanhenkinen purjehtija veneineen. Kaverit ja vanhempanikin olivat sinne tulossa lomalle meitä moikkaamaan. Kesästä piti tulla sellainen, miltä purjehduslehtien mainokset näyttävät. Toisin kuitenkin kävi. Tästä vuodesta on kovaa vauhtia tulossa odottamisen, epätietoisuuden ja tylsistymisen vuosi.

Eiköhän tämä tästä

Pitää koittaa muistaa, että tilanteemme on monin verroin parempi mitä monella koronaan sairastuneella. Itseasiassa tilanteemme ei edes ole mikään ongelma, vaan lähinnä epämukava tapahtuma, mille nyt vaan ei voi mitään. Sama tilanne on kaikilla muillakin.

Terttu lähdössä kauppaan.

Vappu 2020

Teimme ensimmäistä kertaa elämässämme itse simaa ja munkkeja. Ne onnistuivat niin hyvin, että päätimme alkaa tekemään niitä tästä lähtien aina. Päätimme myös alkaa sienestämään ja harrastamaan miljoonaa muuta asiaa, kunhan tulemme takaisin Suomeen.

Olen myös alkanut pohtimaan talon ostamista jostain mahdollisimman kaukana merestä. Olisikohan järvipurjehdus Näsijärvellä mukavaa?

Munkkien sokerointia

Vappubileet vietimme etäyhteydessä kavereihimme, mutta heti vappuhumusta selvittyämme alkoikin täällä jälleen vapaus. Myös ravintolat ovat auenneet ja saavat myydä noutoruokaa. Tänään suunnittelimme hakevamme pitsaa! Emme ole syöneet ravintolassa kolmeen kuukauteen, joten pitsavaje on jo melkoinen.

Valmista herkkusimaa

Skypeilyä

Vappua edeltävänä viikonloppuna kävi muuten hauska juttu. Yritimme soittaa skypellä Mattiakselle ja Karoliinalle, mutta soitinkin jollekin toiselle Karoliinalle. Hän kuitenkin vastasi puheluun. Tällä väärällä Karoliinalla Tampereelta oli kavereita kylässä, ja päädyimme juttelemaan heidän kanssa toista tuntia. Meillä oli jo ennestään skypessä keskustelu meneillään useamman kaverin kanssa, joten tästä tapaamisesta kasvoi melko hauskat etäbileet.

Yksi Vale-Karoliinan seurueesta oli muuten kirjailija Mikko Kamula, joka on tunnettu Metsän kansa- sarjastaan. Kuulemma hyviä kirjoja, itse en ole lukenut.

Vale-Karoliina ja kaverit

Osallistuimme samana viikonloppuna myös etänä kavereidemme kanssa pubivisaan, mutta emme osanneet vastata yhteenkään kysymykseen. Kummallinen urheiluvisa, olisivat kysyneet purjehduksesta, niin olisin jotain tiennytkin. Ei kai kukaan täysijärkinen seuraa mitään jääkiekkoa, koripalloa tai vastaava, kun youtube on täynnä purjehdusvideoita.

Piirsimme toisemme, arvatkaa kumpi on kumpi?

Aluksen viskivarannot ovat loppu

Single Malt -viskien ystävänä suuntasin kauppaan hakemaan täydennystä, koska huomasin tätä kirjoittaessa, että varastomme ovat mystisesti tyhjentyneet. Kyseisessä juomassa on kaksi hyvää puolta. Toinen on se, että se maistuu pahuksen hyvältä ja toinen se, että se maksaa pahuksen paljon. Näin ollen viskiä tulee nautittua vain harvoin ja vähän, joten yksikin pullo kestää todella pitkään.

Lähikaupassa oli valitettavasti tarjolla vain epämääräisiä blendejä, joita en halunnut ostaa. Löysin kuitenkin venezuelaista Italiassa pullotettua rommia, joka osoittautui erinomaiseksi. Tarjolla oli myös vuosikertaversio hienossa nahkapussukassa. Ostin halvemman kympin pullon testimielessä, mutta taidanpa hakea tuon 20 euron vuosikertaversionkin matkaan.

Kaupassa muistin paljonko alkoholi Suomessa maksaa ja aloin pohtimaan raittiiksi ryhtymistä tai vähintään pontikkapannun hankintaa kotiin palattuamme.

Talvivaatteiden tuulettelua ja kirjoitushommia.

Tulevaisuuden suunnitelmat

Suunnitelmia on nyt kovin hankala tehdä, mutta jotain on pakko suunnitella. Lähtökohtaisesti olemme päättäneet unohtaa Kreikan ja alkaa suuntaamaan kohti Suomea. Tietenkin, jos Ranska ilmoittaa avaavansa rajansa vasta syksyllä ja Kreikkaan taas pääsee vaikka kuukauden päästä, teemme taas uusia suunnitelmia.

Sen minkä tiedämme aivan varmaksi, on se, että toista talvea emme aio täällä kökkiä. Suomeen tulemme tavalla tai toisella lokakuun loppuun mennessä. Tämä talvipysähdys venähti ennätyspitkäksi ja kesä tulee olemaan lyhyt, joten kummallakaan meistä ei ole pienintäkään intoa märehtiä jälleen paikallaan kuukausi kaupalla pienessä veneessä.

Terttu ahkerana työntekijänä ei ole muusta puhunutkaan, kuin töihin palaamisesta ja koeputkien hipelöinnistä. Hän on kyllä hassu tapaus, kun pitää töiden tekemisestä ja aikasista aamuherätyksistä niin kovin paljon.

Autolla Euroopan halki

Katselin itse asiassa autojen hintoja ja pohdin yhtenä kotiinpaluukeinona Suomeen ajamista. Jos käy vaikka niin, että lentokoneet eivät lennä vielä syksyllä. Autolla Euroopan läpi ajaminen olisi aika kiva pikkuseikkailu itsessäänkin. Myös juna olisi yksi vaihtoehto, kunhan vain pääsisimme ensin veneellä johonkin Pohjois-Ranskaan taikka Hollantiin.

Millaisen auton sitä sitten ostaiskaan? Oliskohan Tesla hyvä?

Ensisijainen vaihtoehto

Italiassa saattaa päästä purjehtimaan jo 18.5.2020. Viimeistään kesäkuun alussa maan pitäisi avautua lähes normaaliin toimintaan ja silloin pääsemme vihdoin purjehtimaan. Kesäkuun voisimme pörräillä La Maddalenan luonnonpuistossa ja suunnata heinäkuuksi kohti Elban ympäristöä.

Elballe olisi toki mielekkäintä mennä Korsikan rannikon kautta, mutta jos Ranskan rajat ovat kiinni, pitää matka tehdä ulkokautta suoraan Elballe. Matka lähimmälle saarelle ei ole kuin 75 merimailia, joten mikään ongelma se ei ole. Elbaa ja sen läheisiä saaria ovat monet paikalliset purjehtijat kehuneet ja ne ovat olleet alusta asti meidän suunnitelmissamme.

Tuolla jossain se Elba on

Ranska avaa marinat ja sallii purjehtimisen sadan kilometrin säteellä kotisatamasta 11.5.2020 alkaen. Myös rannat aukeavat ja kaikenlainen muukin vesiurheilu on taas sallittua. Heinäkuun aikana voisimme pikkuhiljaa valua Ranskan rajalle ja toivoa, että viimeistään elokuussa rajat aukenevat.

Kanavathan aukeavat jo 29.5.2020, joten kanavamatkailu onnistuu kyllä, kunhan vain pääsemme ensin Ranskaan. Jos pääsisimme viimeistään elokuun alussa kanaville, kerkeäisimme mukavasti syksyksi jonnekin pohjoiseen.

Hyvällä tuurilla pääsemme vaikka Lyypekkiin saakka, josta Alma olisi helppo purjehtia ensi keväänä Suomeen. Kunhan pääsisimme edes jonnekin Pohjois-Ranskaan tai Hollantiin asti ensi syksymä. Sieltäkin purjehtisi kuukaudessa Suomeen.

Pohjanputsaajafisut

Toinen vaihtoehto

Jos Ranska ilmoittaa avaavansa rajansa vasta syksyllä ja Kreikka taas avaa ovensa jo vaikka kuukauden päästä, lähdemme tietenkin suuntaamaan kohti Kreikkaa. Tässä tapauksessa purjehdimme kesän Kreikassa ja jätämme Alman talveksi sinne. Tässä vaihtoehdossa Alma jää Kreikkaan ja käymme tulevaisuudessa kesälomien puitteissa Almaa moikkaamassa. Tämäkään vaihtoehto ei aivan vastenmieliseltä kuulosta.

Suurimpana riskinä tässä vaihtoehdossa on se, että minä olen silloin Suomessa ilman venettä. On mielenkiintoista nähdä kauanko kestää, ennen kuin ostan taas jonkun upean lähes ilmaisen veneenraadon uudeksi projektiksi. Nettiveneen ja Blocketin selailu käy jo kuumana.

Tulevaisuus näyttää, mitä tulee tapahtumaan. Onneksi sentään aurinko paistaa, lämpömittari näyttää 30 astetta ja liikkua saa vapaasti.

Lämmintä on
Advertisement

2 vastausta artikkeliin “Kahden kuukauden karanteeni on vihdoin ohi!

  1. Hankalaksi menee purjehtiminekin näinä aikoina. Täällä myös rajoitukset haittaavat jopa työn tekemistä, se kun muutenkaan ei ole mitään ylettömän mukavaa. En vielä tiedä, milloin omalla veneellä voi ylittää Suomenlahden ja käydä virosta hakemassa edullisia kulutushyödykkeitä. Ei kai sieltä kiire pois voi olla.. ei täällä mitään tapahdu kuitenkaan..?

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s