Alma talviteloille ja asunnon ostoon

Vuosi sitten olimme Olbiassa paistattelemassa päivää teepaitasillamme ja valmistautumassa uuteen kauteen Välimerellä. Toisin kuitenkin kävi ja nyt olen katsellut ikkunasta pimeyttä ja räntäsadetta.

Pansioon savuttuamme emme käyneet Almalla purjehtimassa kertaakaan. Kävin Taikatuulialla tekemässä yhden reissun, mutta siihen purjehdukset sitten jäivät. Olin ilmeisesti ensimäistä kertaa elämässäni purjehtinut riittävästi.

Talvitelakointi

Talvitelakoinnin järjestimme isossa porukassa. Mukana oli kaikkiaan neljä venettä, jotka nostimme porukalla kuiville. Työtä tuli melkoisen paljon, joten jatkossa pitää tehdä vain kaksi venettä kerrallaan.

Alman noustessa hämmästyin siitä kuinka puhdas pohja oli. Saapuessamme Pansioon vesilinja oli pitkän parran peitossa, emmekä saaneet Almaa kulkemaan viittä solmua edes täydellä kaasulla. Nyt kasvusto oli lähes hävinnyt. Kävin ennen nostoa ajelemassa Pansionlahdessa lämmittääkseni koneen ja nopeus oli marssikierroksilla normaali viisi solmua.

Alma kuivumaan

Kylmä vesi oli ilmeisesti tehnyt tehtävänsä ja pahimmat levät olivat kuolleet pois. Kaiken kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen SVB24 puodin kovaan myrkkymaaliin ja meinaan laittaa sitä jatkossakin.

Onnistuin ulkoistamaan pohjanpesun, mutta pesijät kertoivat sen puhdistuneen hyvin helposti painepesurilla ja harjalla.

Siinä hän pötköttää tukevasti pukilla

Pressukatos

Telakoinnin jälkeen unohdin Alman Pansioon yli kuukaudeksi. Tämä on muuten pisin aika, minkä olen ikinä viettänyt erossa Almasta.

Alma tarvitsi suojaksi jonkun katoksen, mutta kallista alumiinikehikkoa en raaskinut ostaa tai alkaa tekemään. Puutyöhommia oli siis jälleen tiedossa. Onneksi vanhempieni mökiltä löytyi läjä kakkos kakkosta ja pressu, joista värkkäilin eräänä viikonloppuna pressun Alman päälle.

Muutamat pultit, ruuvauslevyt ja sen sellaiset pressukatokseen maksoivat 10 euroa. Loput tykötarpeet löytyivät vanhempien mökiltä. Pukista maksoin jo aikaisemmin sen 50 euroa, joten talvitelakointivälineet tulivat maksamaan kokonaisuudessaan 60 euroa. Ei ollut hinnalla pilattu hankinta tällä kertaa. Talvipaikka maksoi 400 euroa ja nosturi 100 euroa, ne vähän jo kirpaisivat.

Nyt on hyvä alkaa tekemään kevätkunnostuksia, kun veneessä on kuivaa, sekä lämmintä ja tavaroita saa pressun alle säilytykseen.

Tulevat remontit

Tehtävälista on jo kasvanut melko pitkäksi. Saapa nähdä mitä kaikkea kerkeän tekemään ennen kevättä. Haluan laskea Alman takaisin veteen mahdollisimman aikaisin, joten aikaa ei hirmuisesti ole.

Tässäpä suunnitelmia talven iloksi:

 • Keulan kulkuvalojen uusinta
 • Tricolor-ja ankkurivalon asennus maston toppiin
 • Pohjan kevyt hionta ja maalaus
 • Ohjauksen työntötankoihin laakerit ja uusi pinna
 • Pistopunkasta huoltoluukku konetilaan
 • Lattian huolto
 • Puomin sisällä olevan jonkun irtonaisen osan metsästys
 • Vuotavan keittiönviemärin läpiviennin vaihto
 • Sprayhoodin korjaus ja uuden ikkunamuovin vaihtoehto
 • Puhallinlämmittimen asennus (lämmitin on jo hankittu, mutta siitä myöhemmin lisää)
Ankkuri ja ketju pesun kautta talveksi tuulettumaan.

Hankintalistalle on ilmaantunut jo seuraavaa:

 • Uusi/uudempi isopurje (vanhalla menee vielä tarvittaessa ensikesä)
 • Uudet skuuttiköydet fokalle
 • Uusi spinnufalli
 • Uusi öljyn mittatikku koneeseen hajonneen tilalle

Haluaisin maalata Alman kyljet, koska ne ovat suorastaan ruokottomassa kunnossa. Päädyin kuitenkin luopumaan siitä tänä vuonna rahan ja ajanpuutteen vuoksi. Toisaalta onhan tässä vielä aikaa, joten kaikki on mahdollista, kun oikein innostuu taas venehommista.

Haluisin myös päivittää hupiakun lithiumiin ja asentaa perään toisen 50w aurinkopaneelin, mutta ne saavat vielä odottaa. Jos nyt haluamisista puhutaan, niin haluaisin myös tutkan, tuuliperäsimen, kovan sprayhoodin ja aika monta muutakin asiaa, mutta nekin saavat vielä odottaa. Ehkä joulupukki tuo ne ensi jouluna.

Tavaraa oli veneessä vielä hirmuiset määrät piilossa.

Asunnon osto

Tultuamme takaisin Suomeen muutimme asumaan kalustettuun vuokra-asuntoon, joka löytyi äitini työkaverin kautta. Vuokralla asuminen on kallista ja minulla alkoi myös 40 vuoden ikä lähenemään, joten halusimme ostaa asunnon. Alle 40 vuotiaat pääsevät hyötymään ensiasunnon oston monennäköisistä eduista, jotka halusin käyttää.

Löysimmekin lopulta mukavan puutalo-osakkeen ja teimme siitä kaupat. Asumiskustannuksemme tulevat uuden asunnon myötä tippumaan huomattavasti.

Maksoimme asunnosta heti noin 20% pois ja lainaa jouduimme kumpikin ottamaan vain hienon auton verran, joten lainan kuukausierä jää mukavan pieneksi. Asumiskustannuksemme tulevat uudessa asunnossa olemaan noin 550€/kk. Tähän on laskettu jo mukaan lainanlyhennys, vastike, sähkö, vesi, puut, vakuutukset ja netti. Tietenkin tämä on vain arvio, mutta tuskin se hirveästi tuosta kasvaa.

Photo by Skitterphoto on Pexels.com

Asumiskulujen minimointi

Tällä hetkellä asumiskustannuksemme ovat 850€/kk, joten uuden asunnon myötä käyttöön jää kuukaudessa 300€ enemmän. Sillä ostelee jo paljon venetarvikkeita.

Tästä 550 eurosta noin 250 euroa on lainan lyhennystä, joka on kirjaimellisesti rahan laittamista pankkiin. Eli sen voi ajatella säästämisenä, jolloin oikeat asumiskulut ovatkin enää vain 300€/kk. Tämäkin voidaan vielä jakaa kahdella, koska maksajia on kaksi. Tällöin siis maksamme molemmat vain 150 €/kk asumiskuluja. Tietenkin tämä on vain ajatusleikki, koska lyhennykset on kuitenkin maksettava ja aina on yllättäviä kuluja, mutta edullista asuminen silti tulee olemaan.

Kohta pääsemme lämmittämään omaa takaa, joskin uuden maalipinnan tämäkin kaipaa.

Tulevaisuuden purjehdusreissut

Edullinen asunto mahdollistaa asunnon pitämisen ja pidemmät purjehdusreissut. Tietenkään ei ole järkevää purjehtia mitään vuosien purjehduksia ja pitää asuntoa tyhjänpanttina Suomessa, mutta useankin kuukauden mittaiset purjehdukset ovat täysin mahdollisia.

Kesällä tyhjillään olevassa asunnossa kulutkin ovat pienempiä. Sanotaan nyt vaikka meidän tapauksessa 500€/kk. Neljän kuukauden purjehdukseen tarvitaan siis 2000 euroa kattamaan asunto ja 1000 €/kk elämiseen. Yhteensä siis 6000€, eli 3000€ / naama. Sehän ei ole summa eikä mikään työssä käyvän ihmisen säästää talvikuukausina. Normaali kaduntallaaja polttaa tuollaisen summan jo viikon Thaimaan loman aikana.

Siinä sitä taas tuhlataan rahaa.

Tästä päästäänkin kätevästi seuraavaan aiheeseen, johon Terttukin näytti jo vihreää valo. Olen huomannut, että suunnitelmat kannattaa kailottaa maailmalle, koska sen jälkeen ne on pakko toteuttaa.

Suunnitelma olisi siis kesällä 2022 purjehtia Ruotsin Götan kanavan läpi katsomaan Norjan vuonoja ja tulla Tanskan salmien kautta takaisin. Aikaa tähän kuluisi neljä kuukautta. Terttu olisi mukana kesälomien puitteissa kuukauden tai kaksi. Purjehtisin muun ajan yksinäni tai jonkun onnekkaan kaverin kanssa jolle nalli napsahtaa. Tietenkin suunnitelma on aika paljon riippuvainen omasta tulevaisuuden työtilanteesta ja työpaikasta.

Reittisuunnitelma

Toivon, että saisin tulevaisuudessa työni järjestettyä niin, että tällaiset 2-4 kuukauden purjehdukset olisivat mahdollisia. Tunnen kolme eri kipparia, jotka ovat veneillään lähdössä purjehtimaan maailman ääriin, joten miehistöpaikkoja olisi tulevaisuudessa varmasti tiedossa. Purjehtisin myös mielelläni Almalla pidempikestoisia reissuja lähivesillä.

Huomasin Välimeren reissulla, ettemme Tertun kanssa kumpikaan halua asua vuosikausia jatkuvasti veneessä. Tällainen jaksottaminen voisi toimia oikein mukavasti. Tosin omaan mielipiteeseeni vaikutti valtavasti talvijumitus ja koronakaranteeni. Jos olisimme purjehtineet kaksi vuotta jossain tropiikissa, saattaisin olla eri mieltä.

Salaisissa unelmissani olen pohtinut jonkun pienen ja edullisen veneen ostamista Kreikasta. Siellä olisi mukava purjehtia kevät ja syksy. Kesällä taas kotisaaristo on maailman paras paikka purjehtia. Taloudellisesti tällainen ei olisi mitenkään mahdoton, koska veneitähän saa nykyään taskurahalla. Ainoastaan työ pitäisi järjestää sellaiseksi, mikä moisen mahdolistaisi. Katsotaan mitä tapahtuu, kun maailma palautuu taas normaaliksi.

Pihi purjehtija – Challenge kuulumiset

Nyt kun tulevista purjehduksista puhutaan niin kerronpa ensikesän ”kisan” kuulumiset.

Veneitä on ilmoittautunut mukaan jo sievoinen määrä. Muistaakseni yli kymmenen venettä on lähdössä kisaan.

Perustan keväällä WhatsApp ryhmän, jossa osallistujat voivat keskustella ja sopia asioista. Laitan tänne siitä kutsulinkin. (Jee, lisää ryhmiä)

Siltä varalta, että rajat ovat kiinni ja Riikassa käynti ei onnistu, olen suunnitellut varareitin. Reitti voidaan ottaa myös käyttöön, jos osallistujien aikataulut alkavat näyttävät siltä, että tarvitaan lyhyempi kisa.

Vaihtoehtoinen reitti

Lähtö tapahtuu Maarianhaminan länsisatamasta. Sinne kerkeää hyvin viikonlopussa, joten kaikki pääsevät maanantaiksi paikalle.

Kisaajat käyvät kiertämässä Bogskärin- ja Suomen Leijonan majakat eteläpuolelta, josta suuntaavat kohti Utötä. Kisa päättyy Utön pohjoispuolella olevan Ormskärin eteläpuoliseen laituriin. Päätösbileet ja palkintojen jako tapahtuu Ormskärin bunkkerissa, tai jos sää sallii bunkkerin katolla.

Reitti Ormskärin laituriin

Matkaa purjehdukselle tulee noin 90 mailia, eli vuorokaudessa hitaimmatkin kerkeävät maaliin. Koko tapahtumaan on syytä varata viisi päivää tai enemmän, jos veneesi sijaitsee jossain kauempana.

Syvimmät osanottoni kaikkia pilkunviilaajia kohtaan. Sihteerini ei kerennyt tätä kirjoitusta oikolukemaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s