Vene ja miehistö

Pidätkö vanhoista purjeveneistä ja niiden korjaamisesta? Haluatko tehdä sen mahdollisimman halvalla ja purjehtia maailman ääriin? Hienoa! Olet saapunut oikeaan osoitteeseen.

Tervetuloa seuraamaan tyhjätaskujen suuria unelmia!

Alma matkalla talviteloille

Alma

Tekniset tiedot:

Merkki: Tetis 29
Vuosimalli: 1975
Suunnittelija: CH Eickhoff
Valmistaja: AB Sundsörs

Pituus: 8.80m
Leveys: 2.50m
Paino: 3000kg
Syväys: 1.35m
Vesilinjan pituus: 7.20m
LYS-luku: 1.03

Kölin materiaali: lyijy
Kölin paino: 1300kg

Moottori: Yanmar 1GM10 (vm 2000)

Maston korkeus: 10m

Purjealat:
Isopurje 15.5m²
Rullagenoa 26.3m²
Spinaakkeri 53m²

Tetis 29 historiaa

60- luvun alkupuoliskolla CH Eickhoff suunnitteli Tetis 29 veneen. Tetis 29 on piirretty Pohjoismaisen kansanveneen pohjilta, niin kuin moni muukin tuon ajan vene. Tetis on klassinen kapea pitkäkölinen vene, joka on suunniteltu ja tehty kestämään kovaa keliä. Sen matala syväys sopii erinomaisesti saaristoon, mutta raskas ja vakaa runko tekee siitä mukavan avomerelläkin.

Ensimmäinen Tetis 29 nimeltään Freja valmistui puusta vuonna 1965. Koekappale osoittautui hyväksi, joten Ruotsin Öxelösundissa toiminut AB Sundsörs telakka alkoi valmistaa Tetiksiä lasikuidusta. 60- luvulla lasikuitu oli vielä uutta, eikä siitä ollut pitkän ajan käyttökokemuksia. Varmistaakseen veneiden kestävyyden lasikuituiset rungot tehtiin yhtä paksuiksi, kuin puurunkoinen yksilö. Runko on kauttaaltaan n. 1,5 cm paksua laminaattia. Myös kansi on pääosin umpilaminaattia, vain katossa on balsaydin. Paksu lasikuiturunko tekee veneestä painavan ja todella kestävän.

Kuin panssarivaunu

Almassa on tupla laipiot, masto on tuettu rts-tolpalla suoraan köliin ja rustit on laminoitu rungon sisään. Veneessä kaikki on mitoitettu ja rakennettu suuriksi ja kestäväksi. Veneessä on eräänlaista työveneen tuntua ja purjehtiminen onkin kuin panssarivaunulla ajoa.

Tetiksiä valmistettiin kaiken kaikkiaan 100 kappaletta. Alma on runkonumeroltaan 63. Kaikki veneet myytiin purjehduskunnossa, mutta sisätilat jätettiin omistajan rakennettavaksi. Veneen mukana toimitettiin tosin piirustukset sisätiloihin ja useimmat ovatkin näiden mukaan tehty, joskin viimeistelyissä on tietenkin paljon eroavuuksia.

Muutamia runkoja tehtiin myös lyhemmällä kölillä, täyttämällä muotti styroksilla. Jälkeenpäin perään lisättiin skegi ja peräsin kiinnitettiin siihen. Näin saatiin paremmat purjehdusominaisuudet, mutta menetettiin kölin suojaama peräsin ja vakaa kulku. Itseasiassa monen tällaisen veneen peräsintä ja skekiä on jouduttu korjaamaan jälkeenpäin.

Lisätietoa veneestä löytyy ruotsalaiselta Tetis foorumilta.

Purjehdusominaisuudet

Alma ohittamassa Comfort 30 venettä

Alma ei ole kisavene. Se selviää jo LYS-lukua vilkaisemalla, joka on vain hieman Folkkaria parempi. Mutta ei Alma silti mikään Bavaria ole, sopivassa tuulessa se saattaa välillä päästä kilpakumppanien niskan päälle. Avotuulilla kapea runko ja pienet purjeet tekevät siitä hyvin hitaan. Spinaakkerilla Alma pysyy saman kokoluokan veneiden mukana, kunhan vaan tuulta on riittävästi. Aivan kevyessä tuulessa Alma on kuin sementtiin valettu möykky.

Kryssillä kapea runko ja suhteessa todella iso keulapurje näyttävät mahtinsa. Nousukulma on hyvä, joten isommat leveämmät veneet jäävät jälkeen huonomman nousukulman vuoksi. En nyt tarkoita mitään X-veneitä taikka Infernoja, vaan perinteisempiä Targa 96 yms. paatteja mitä saaristo on täynnä.

Tuulen yltyessä erot alkavat tasoittumaan. Aaltojen kasvaessa ja tuulen koventuessa Infernot yms. kisaveneetkään eivät enää pääse karkuun. kovemmissa keleissä pitkäkölinen raskas runko on omiaan. Meno on mukavaa ja vauhtiakin on kivasti.

Satamamänööverit pikäkölisellä Almalla ovat vain hieman mukavampaa puuhaa kuin anopin luona vierailu. Varsinkin peruuttaminen on yhtä onnenpyörän pelaamista. Pienellä harjoittelulla nämäkin kaikki toki onnistuvat.

Ruotsalaisella Tetis foorumilla on myös kuvagalleria, jossa on paljon Tetis 29 veneistä kuvia asiasta kiinnostuneille.

Miehistö

Vuonna 1983 Pioneer 10 luotain saavutttaa ensimäisenä ihmisen rakentamana laitteena Pluton kiertoradan. Saman vuonna synnyin myös minä, Tuomas.

Kymmenen vuotta myöhemmin isäni näytti minulle lehtiartikkelin jollista. Käytin kaikki säästöni kevytveneen hankintaan, johon äiti ompeli tuulipukukankaasta purjeen. Eihän siitä hyvä tullut ja veneellä pääsikin lähinnä myötätuuleen.

Tästä kuitenkin kaikki alkoi. Sen jälkeen vain purjehdus on ollut tärkeää. Purjelaudat, jollat, meripartiotoiminta, kimppavene yms. Kaikki purjehdukseen liittyvä on pitänyt kokea.

Hienoimpia hetkä oli, kun sain vanhemmat suotumaan hankkimaan meille vanerista tehdyn Tema 6 veneen. Siinä oli oikein sisätilat ja matkaveneen tuntua. Sillä oli hieno viedä kavereita purjehtimaan.

Tyttöystävän houkuttelu mukaan

Jossain vaiheessa törmäsin eräissä huuruisissa kotibileissä Terttu nimiseen tyttöön. Terttu osottautui mukavaksi tytöksi ja olemmekin olleet yhdessä siitä saakka.

10 vuotta raahasin Terttua väkisin mukanani kaikkiin purjehdusjuttuihin. Lopulta onnistuin huijaamaan hänet romanttiselle parin vuoden purjehdukselle Välimerelle. Saatoin hieman romantisoida purjehtimisen hienoutta ja jättää muutamia ikäviä juttuja kertomatta, mutta ne selviää hänelle aikanaan.

Purjeveneellä Euroopan läpi Välimerelle ja takaisin

Tässä todella karkea kartta matkasuunnitelmasta:

 • Punainen viiva on matka Turusta Sisiliaan alkaen 1.6.2019
 • Vihreä viiva on 2020 kesäkausi Kreikassa ja Turkissa
 • Sininen viiva on 2021 tehtävä kotimatka
 • Noin 650 mailia mennen tullen tulemme menemään Hollannin, Belgian ja Ranska kanavia, sekä jokia pitkin.

Kaksi vuotta alkaen 1.6.2019 on aika jonka Terttu ja työnantajani on suonut tämän projektin toteuttamiseen. Eli otetaan siitä kaikki ilo irti!

Karkea matkasuunnitelma

Veneen melko reaaliaikaisen sijainnin näet tästä.

Otan innolla vastaan kaikki vinkin veneen huoltoon, reittiin, paikalliseen viiniin, oikeastaan ihan mihin vain. Jätä rohkeasti viestiä.

11 vastausta artikkeliin “Vene ja miehistö

 1. Oikein hyvää matkaa, kiva seurata reissua. Itse hankin 1. purjeveneen viime kesänä. IW31, väittävät sitä avomerikilpapurreksi. 1. kesänä siperia opetti enemmän kuin purjehdus kurssi, kivellä käytiin, myrsky koettiin yms. Nyt vene puts plank ja veteen kesäkuun alussa…
  T. Markku Taittonen
  TYKS

  Liked by 1 henkilö

  1. Terve Markku ja kiitos kommentista. Saimme juuri äsken viimeiset pölyt asunnosta putsattua. Huomenna olisi edessä avaimien luovutus ja veneeseen muutto. IW on todella nätti ja tunnettu paatti. Itselläni ei ole henkilökohtaisia kokemuksia, mutta taatusti hyvä vene. Hyviä purjehdustuulia tulevaan kesään!

   Tykkää

 2. Turvallista matkaa me toivotamme näin. On aika purjeet nostaa ylöspäin. Turvallista matkaa alloilla elämän. Kanssa hyvän ystävän.

  Tykkää

 3. Olipa kiva törmätä lukemaan entisen koulukaverin seikkailuja! Mahtavuutta, että otatte elämästä kaiken irti ja elätte ja koette! Suotuisia tuulia sinne maailman merille ja kaikkea hyvää!

  Tykkää

  1. Moi Hanna ja kiitos piristävästä kommentista! Yritämme nauttia täysillä tästä reissusta. Toivon iloista ja rauhallista joulua sinne talviseen Suomeen!

   Tykkää

 4. Menin Sixhaveniin isänpäivänä. Talvidiili oli 350€ (lokakuusta aprillipäivään. Sähköstä jouduin maksamaan 175€ varausmaksun josta palautettiin lähtiessä kulutuksen mukaan, joka mulla ei ollut paljonkaan – laturi, tietokone ja pöytälamppu ainoastaan söivät verkkovirtaa.
  Tarkoitus oli mennä alemmaksi Rotterdamin takaa mutta rautatiesilta oli remontissa juuri silloin.

  Tykkää

 5. Heips.
  Lähdin elokuun lopulla -19 samalnkaltaiselle reissulle, suuntana Montenegro Jäin talvehtimaan Sixhaveniin ja kaksi viikkoa ennen starttia alaspäin iski koronarajoitukset. Toukokuun vaihteessa pääsin lähtemään. Takaisin ylös.

  Tykkää

 6. Jatkoa edelliseen..
  Talvi oli lämmin, muutama yö oli pakkasen puolella. Sixhavenin ijainti on hyvä ja rauhallinen ja cityn puolelle pääsee viereisellä lossilla muistaakseni 6. min välein. Hinta on sama kuin Förillä 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s