Ämpäriin paskominen eli kompostoiva wc veneessä

Nyt puhutaan asiaa siitä itsestään, eli suolen ja rakon tyhjentämisestä veneessä.

Photo by Tim Mossholder on Pexels.com

Yleensä homma hoidetaan Jabscon tai muun valmistajan vesivessalla. Eli ensin toimitus pynttyyn josta jätökset pumpataan septitankkiin, joka imaistaan myöhemmin tyhjäksi ja sillä selvä.

Tässä järjestelyssä ei ole mitään vikaa ja se toimii mahtavasti niin kauan kun kaikki toimii. Valitettavan usein kaikki ei kuitenkaan toimi, jolloin hommat muuttuvat suorastaan paskamaisiksi.

Tässäpä muutamia ongelmia joita vuosien varrella on tullut itselleni vastaan vesivessojen kanssa:

 • Tukkeutunut letku/venttiili poistopuolella (useita kertoja)
 • Tukketunut huuhteluvesiletku
 • Vuotava liitos
 • Haljennut ja vuotava pyntyn muoviosa
 • Väärin asennetun septitankin ja hajonneen venttiilin johdosta tankki tyhjentynyt veneen sisälle. Käynyt kaksi kertaa.
 • Hajonnut pumppu, jolloin vessaa ei voi käyttää. Tämäkin käynyt useamman kerran.
 • Haiseva tankki ja letkut, käynyt joka kerta jokaisessa veneessä.
 • Vessat täynnä hankalia ja teräviä koloja, joten todella vaikea pitää puhtaana. Jossain vaiheessa joku tosimies kusee kuitenkin seisaaltaan, jonka jälkeen vene haisee viikon virtsalta.
 • Septintyhjennysasema ei toimi ja pakko tyhjentää mereen
 • Mereen tyhjennys ei toimi ja paska pulppuaa kannelle huohotinreikien kautta

Nämä kaikki tapahtuvat aina reissun päällä ja usein vielä purjehtiessa. Meinaa tulla pienen pieni oksennus muistellessani sitä iloista hetkeä keskellä Ahvenanmerta, kun äyskäröin septin sisältöä veneestä ulos 15 metrin tuulessa. Vessaan on oltava parempi ratkaisu!

Alman alkuperäinen wc ratkaisu

Almassa oli täysin toimiva vesivessa, joten tuntui idioottimaiselta korvata se jollain. Hetken aikaa muistellessani edellä olevia vesivessan ihanuuksia päätös tapahtui kuitenkin hyvin nopeasti.

Alman wc oli oli kokonaisuudessaan asennettu vesilinjan alle. Siis pönttö, letkut ja kaikki. Toisin sanoen ainoastaan kaksi hepposta sulkuventtiiliä esti Alman uppoamisen. Almassa ei myöskään ollut septitankkia, joten sellainenkin olisi pitänyt asentaa. Kaiken kukkuraksi wc oli asennettu niin ahtaaseen tilaan, että sen siivoaminen oli mahdotonta.

Mitäköhän tämänkin hengenvaarallisen järjestelmän asentajan päässä on mahtanut liikkua? No eipä ainakaan tuottanut suurta tuskaa repiä vanha wc kokonaisuudessaan irti.

Nyt piti vaan laitta jotain uutta tilalle.

Vaihtoehdot

Uusi vesi wc septitankkeineen olisi vienyt liikaa tilaa, ollut turhan monimutkainen ja maksanut liikaa. En myöskään kaivannut sen tuomia ongelmia veneeseen.

Vaihtoehdoksi jäi kemiallinen tai kompostoiva wc.

Kemiallinen wc

Photo by Pixabay on Pexels.com

Kemiallinen wc viikonloppu reissuilla ei oikeastaan ole ollenkaan huonompi ratkaisu. Asentaminen on helppoa, ei läpivientejä ja niihin mahtuu usean päivän jätökset. Ne voi myös liittää imutyhjennysjärjestelmään, jolloin tyhjennys käy samoin, kun septitankin.

Kemialliset vessat eivät omien kokemuksieni mukaa vain ole täysin hajuttomia. Eivät ne pahalta haise, mutta niissä käytettävät aineet ovat aika voimakkaita, enkä pidemmän päälle haluaisi haistella niitä veneessä. Tämänkin ongelman voisi ratkaista helposti vain hyvällä wc tilan tuuletuksella.

Suurempi ongelma on niiden tyhjennys pidemmällä avomeripätkällä taikka alueella, missä ei ole imutyhjennystä. Kymmeniä kiloja painavan hölskyvän mötikän liikuttelu ja tyhjennys laidan yli ei ole herkkua. Todennäköisyys sisällön läikkymiseen veneeseen on melkoisen suuri.

Näin ollen ainoaksi järkeväksi ratkaisuksi pieneen veneeseen, jossa olisi tarkoitus asua vuosia on kompostoiva wc.

Erotteleva kompostoiva wc

Photo by James Frid on Pexels.com

Kompostoivan vessan idea on hyvin yksinkertainen ja jokaiselle tuttu mökkien ulkohuusseista.

Mökkihuussista paranneltu versio on erotteleva käymämälä, jossa kiinteän ja nestemäisen jätteen erottaminen tekee prosessista lähes hajuttoman. Kiinteän jätteen joukkoon lisätään jotain kuivikemateriaali nopeuttamaan kuivumista ja sitomaan loput hajut. Parin vuoden kompostoitumisen jälkeen jäljellä on vain puhdasta multaa.

Hetkinen, sanoinko tosiaan kaksi vuotta.

Jokainen varmasti ymmärtää ettei minulla ole aikomustakaan varastoida paskaa veneessä kahta vuotta ennen sen hävitystä. Tämän vuoksi kompostoiva wc on vähän harhaan johtava termi.

Kompostoiva wc veneessä on vain keino säilyttää jätöksiä veneessä muutama viikko, helposti ja hajuttomasti. Ensimäisen mahdollisuuden tullen jätökset hävitetään samoin kuin kaikkien muidenkin venevessojen jätökset. Kompostoivasta vessasta ei siis todellakaan tule valmista multaa vietäväksi äidin puutarhaan.

Jos aihe kiinnostaa enemmän suosittelen lukemaan Humanure kirjan, jonka voi lukea ilmaiseksi.

Jätöksien hävittäminen

Kompostoivan vessan kiinteät jätökset voidaan hävittää heittämällä roskiin, jatkokompostoimalla kompostissa, kaivamalla maahan tai avomerellä mereen. Muutaman kerran olen tyhjentänyt saaressa olleeseen ulkohuussiin, mutta yleensä jätöksemme menevät roskiin poltettaviin jätteisiin.

Nestemäinen jäte pitää hävittää säiliön koon vuoksi parin päivän välein. Sisällön voi tyhjentää sataman wc:hen, puun juureen tai avomerellä mereen.

Kiinteää jätettä en hävitä koskaan mereen. Kompostoivan käymälän tyhjennysväli voidaan venyttää jopa neljään viikkoon, joten mereen tyhjennykseen ei ole tarvetta. Veneessä pitäisi olla melkoisen suuuri septitankki, jos samaan haluaisi päästä vesivessalla.

Käytännössä septilliset vesivessat tyhjennetään maailmalla useimmiten mereen, koska imutyhjennysverkosto on huono tai sitä ei ole laisinkaan. Tämän vuoksi väitänkin kompostoivan wc:en olevan myös ympäristöystävällisin vaihtoehto.

Kompostoivan wc:n hankinta

Kompostoivien venevessojen markkinoita hallitsee kolme eri valmistajaa.

 • Natures head (n.1000€)
 • Air head (n.1000€)
 • C-Head (n.700€)

Kaksi ensimmäistä näistä on lähes toistensa klooneja. C-head taas vain vähän yksinkertaisempi ja halvemmista materiaaleista valmistettu.

Kaikilla näillä on kuitenkin yksi yhteinen piirre. Silmät kostuttava järjettömän yököttävän korkea hinta! Ihanko tosissaan minun pitää maksaa tuhat euroa, jotta voin pissata ja kakata ämpäriin, sekä kanisteriin.

Kaiken lisäksi mikään näistä malleista ei mahdu käytössä olevaan tilaan. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi siis rakentaa vessa itse.

Tee-se-itse erotteleva ja kompostoiva venekäymälä

Erottelevan käymälän toiminnan kannalta tärkein osa on itse erottelija. En halunnut alkaa suunnitelemaan pyörää uudestaan ja tehdä sellaista itse, vaikka periaatteessahan laite on hyvin yksinkertainen. Todennäköisesti itsetehdystä ei olisi tullut kovin hyvä ja jätökset olisivat päässeet sekaantumaan toisiinsa.

Viisaat insinöörit ovat jo ottaneet selvää ihmisen anatomiasta ja rakentaneet erinomaisesti toimivia erottelijoita. Jostain syystä nämä ovat vain usein kovin arvokkaita. Edullisin minka löysin oli tämä. Viidenkympin hinta tuntui edelleen kovalta muovinpalasta, mutta päätin kärsiä sen ja ostin tuollaisen.

Lisäksi tarvitsin Clasohlsonilta sopivan laatikon neljällä eurolla ja Tokmannilta viiden litran vesitonkan vitosella. Biltemasta nappasin vielä vähän PVC-putkea ja muutaman kulmapalan kympillä. Vaneria, maalia, epoksia ja ruuveja oli nurkissa jo ennestäänkin. Kompostoivasta vessasta tuli siis loppujen lopuksi hyvinkin edullinen ratkaisu.

Vanha pönttö irti
Vessan poiston jälkeen laminoisin kaksi reikää umpeen. Hurraa, Alma taas hieman turvallisempi.
Siinä kuivaa neliön verran lasikuitumattoa ja puoli kiloa epoksia.
Maalauksen jälkeen reikiä on mahdoton nähdä

Keulakajuutan kätköstö missä koko komeus majailee menee pvc-putki ankkuriboksiin. Putkessa on pieni tietokoneen tuuletin, joka puhaltaa käryt ulos 24/7. Tämä myös tehostaa kiinteän jätteen kuivumista.

WC:n silämykset
WC kansi kiinni

Kompostoivan wc:n käyttökokemuksia yhden kesän jälkeen

Vessa toimii erinomaisesti. Hajuhaittoja ei ole ollut, eikä ole tarvinnut murehtia tukkeutuvia letkuja tai rikkinäisiä venttiileitä.

Vähän totuttelua käymälän käyttäminen toisaalta vaatii. Ulkohuusseihin tottuneella tämän ei pitäisi olla ylitsepääsemätön ongelma, mutta huomattavasti läheisemmässä suhteessa käyttäjä joutuu jätöksiensä kanssa olemaan verrattuna vesivessaan. Varsinkin naiset joutuvat hieman harjoittelemaan osumista pissakaukaloon. Miehille homma on suoraviivaisempaa, kunhan muista käydä asioimassa istualtaan.

Asioinnin jälkeen kiinteän jätteen astiaan ripotellaan kuiviketta niin, että jätökset peittyy. Pissakaukaloon suihkautetaan suihkepullolla mietoa klooriliuosta. Tämä neutraloi kaikki pisun hajut ja pitää vessan siistinä. Parasta kyseisessä käymälässä onkin sen siisteys. Kompostoiva vessa on todella helppo pitää siistinä, koska joka paikkaan pääsee helposti käsiksi. Harvemmin siihen toisaalta on tarvetta, koska vessassa ei läträtä vedellä ja näin ollen ohiroiskeita ei oikeastaan tule. Varsinki isossa aallokossa tavallisen vesivessan käyttö on usein hyvin sottaista touhua.

Kuivikkeina käytimme kookoskuitua. Se menee todella pieneen tilaan ja näin ollen sitä pystyy varastoimaan veneeseen pitkän ajan tarpeisiin. Ostin Pavunvarresta kookoskuituharkkoja kuuden kappaleen säkin. Hintaa oli kolme euroa ja tämä riitti koko kesäksi. Yksi harkko riitti yhteen kiinteänjätteen astian täyttöön. Kuivikkeena voi käyttää tietenkin mitä tahansa, vaikka sahanpurua tai multaa metsästä. Myös käyttökuluiltaa kompostoiva wc on siis huomattavasti edullisempi kuin muut vaihtoehdot. Vesivessoihin joutuu vaihtamaan tiivisteitä ja venttiileitä vähän väliä, eivätkä ne ole ihan ilmaisia.

Alman wc on pieni. Tilavuutta on noin 15 litraa, joka riittää meille vajaaksi kahdeksi viikoksi. Jos laittaisimme kaikki paperit roskiin, emmekä kompostiin ja opettelisimme käyttämään minimaalisesti kuiviketta saattaisi tyhennysväli olla pari kolme viikkoa.

Muutamia kertoja vessa on haissut, mutta syynä tähän on joka kerta ollut jonkun kännisen naispuolisen vieraan hutiin menneet pisut, joten vessaa tästä ei voi syyttää. Pienet ohipisut ei haittaa ja ne korjautuu lisäämällä kuivikkeita. Suurempien vahinkojen kanssa pystyy elämään muutaman päivän lisäämällä reilusti kuivikkeita, mutta todellisuudessa kuivikkeet on paras vaihtaa mahdollisimman nopeasti.

Paranteluja pönttöön

Erottelija osioon olen ollut erittäin tyytyväinen. Viimeistely siinä oli ala-arvoista ja hinta suhteellisen kallis, mutta muuten toimii mainiosti. Ainakin oma alakerran varustukseni sopii tähän mainiosti.

Totuuden nimissä täytyy myöntää, että päivittäinen pissakanisterin tyhjentely alkaa ärsyttämään hyvin nopeasti.

Viiden litran kanisteri ei ole painava, mutta sen kanssa läträäminen ei silti ole kovin hehkeää puuhaa. Yleensä kippasin kanisterin laidan yli suoraan keulaluukusta, mutta jos tyhjennys täytyi tehdä kulussa tai diskreetisti kippasin sen keittiön pesualtaaseen.

Päätinkin paranannella vessaa tältä osin ja tilasin Aliexpresistä muutamia osia.

 • Pieni uppopumppu
 • Takaiskuventtiili
 • Huohotinventtiili runkoon
 • Vesiletkua löytyi jo ennestään

Eli ajatuksena on laittaa nestesäiliöön pieni pumppu ja tyhjentää se mereen nappia painamalla vesilinjan yläpuolelta. Hintaa osille tuli noin 20 euroa ja koko wc instalaatiolle noin 100 euroa.

Tämän jälkeen Alman kompostoiva wc alkaa olemaan valmis ja sen käyttö tulee olemaan mukavaa ja helppoa. Näköjään minun ei tarvinnutkaan myydä toista munuaistani saadakseni veneeseen toimivan kompostoivan vessan.

Päivitys parin vuoden käytön jälkeen (21.5.2021)

Kompostoiva huussi on ollut nyt käytössä aika tarkkaa pari kesää Suomessa ja tuon 16 kuukauden Välimeren reissun. Tällä pidemmällä purjehduksella kompostihuussi oli pääasiallinen vessamme. Talvella ja koronakaranteenissa käytimme toki sataman palveluita, mutta aina ei jaksanut lähteä rantaan, joten silloinkin oma vessa oli käytössä ahkeraan.

Olen sitä mieltä, että varsinkin pienessä veneessä, jossa tilaa on rajallisesti, kompostoiva wc on paras ratkaisu. Sen käyttämisessä on enemmän vaivaa mitä normaalissa vesivessassa, mutta kompostoivan yksinkertaisuus, hajuttomuus ja hinta ovat täysin lyömättömiä. Lisäksi sen saa rakennettua todella pieneen tilaan. Esimerkiksi Almassa en saisi ikinä samaan tilaan mahtumaan septitankkia, wc-pyttyä, hanoja, sekä pumppuja, missä tilassa wc nyt on.

Ongelmia paratiisissa

Viime talven jälkeen järjestelmään tuli ensimmäinen ongelma, kun nesteiden tyhjennysletku oli mennyt tukkoon. Tosin tämän korjaaminen oli hyvin helppo toimenpide, eikä estä vessan käyttöä. Myös pumppu oli tullut tiensä päähän, joten vaihdoin uuden 5 euron kiinaihmeen tilalle. Eiköhän se taas pari vuotta toimi. Vanhakin toimii jotenkuten, joten se sai jäädä varaosaksi.

Tai itse asiassa ensimmäinen ongelma tuli vastaan ensimmäisellä purjehduksella. Unohdin, että olin heittänyt nestesäiliön roskiin ja lorottelin tyytyväisenä vessaan. Muistin puolessavälissä pissailujani, että alapuolella ei ole lainkaan säiliötä vaan pisut menevät lattialle. No tämä oli enemmän oma vikani. Virittelin jonkun nurkista löytyneen jugurttipurkin väliaikaiseksi säiliöksi. Tässä huomataan jälleen yksinkertaisen järjestelmä hienous. Korjaaminen on todella helppoa ja osat lähes ilmaisia.

Kirjottelin tämän päivityksen Kaskisten takana ankkurissa, kaminan lämmittäessä ja öljylampun valaistessa venettä.

Kakan kuivaus

Kuivikkeilla on suuri merkitys kompostihuussin toimintaan. Hätätilassa kuivikkeina toki toimii lähes mikä tahansa. Mekin olemme käyttäneet jopa multaa, kun muuta ei ole ollut tarjolla. Mullan mukana saimme veneeseen iloisen kärpäshyökkäyksen, mutta siitäkin selvittiin vain heittämällä mullat roskiin. Sahanpuru toimii kohtalaisen hyvin ja sitä löytyy jokaisen ison marketin lemmikkieläinosastolta.

Parasta kuiviketta on tuhkan, sahanpurun ja kookoskuidun sekoitus. Tuhkan ominaisuutena on todella hyvä hajujen sitominen, kun taas kookoskuitu imee nestettä kuin janoinen purjehtija rantabaarissa. Sahanpuru on lähinnä lisäämässä kuivikkeen määrää ja imee sekin hyvin nesteitä.

Suomessa kookoskuitua löytyy kaikista puutarhaliikkeista ja monista rautakaupoista. Olen yleensä ostanut Pavunvarresta ison paalin, joka kestää koko kesän. Hinta on kympin luokkaa. Sahanpurua saa kaikkialta ja tuhkat tulevat kaminasta, sekä asuntomme takan pesästä.

Hyvää kuiviketta tarvitsee vähemmän, jolloin vessaan mahtuu enemmän sitä itseään. Edellä mainitulla kuivikkeella Alman vessaan mahtuu noin viikon tavarat.

Minkä vessan valitsen kokemuksieni jälkeen?

Jos minulla olisi isompi vene eikä hinta olisi ongelma, valitsisin vessaksi alipaine Lavacin sähköisellä ja manuaalisella pumpulla. Septitankin asentaisin vesilinjan yläpuolelle painovoimaisella mereen tyhjennyksellä. Lavac on todella yksinkertainen ja toimintavarma wc. Itämereltä poistuttua septin täyttymistä on turha murehtia, koska ei sitä voi missään imutyhjentää kuitenkaan. Näin ollen Lavacilla voisi pumppailla suuret määrät vettä letkujen läpi, jolloin nekin säilyisivät pitkään hajuttomina.

Edellä kuvattu järjestelmä on kaukana yksinkertaisesta, mutta valitsisin todennäköisesti silti helpomman käyttömukavuuden, jos veneessä asuttaisiin vuosia. Sähkövessan käyttöhän ei juuri eroa koti pöntön käytöstä.

Bonuskysymys. Miten taivutetaan sana valitse? Turkulainen taivutus valitisisin on siis sana jota haen.

4 vastausta artikkeliin “Ämpäriin paskominen eli kompostoiva wc veneessä

 1. Kandee kyllä viedä pissat maihin, eikä missään nimessä kaataa mereen, koska virtsassahan ne sinilevää lisäävät ravinteet ovat, eikä kiinteässä ulosteessa…

  Tykkää

 2. Todella kiinnostavaa, vaikka onkin aikaa siitä kun artikkeli on kirjoitettu. Olisin kiinnostunut näkemään kompostoivasta lisää kuvia ja saada vihjeitä kun olen tekemässä jotain vastaavaa minun Boström 31 veneeseen.

  Tykkää

  1. Terve Helena, tämä artikkeli on vuodesta toiseen blogini luetuin juttu, joten selkeästi kompostoiva wc kiinnostaa muitakin. Aika tyhjentävästi olen tähän kaiken selostanut, enkä nyt oikein osaa enempää antaa vinkkejä. Kuvia voin toki lisäillä jahka saan niitä ensin otettua.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s