Alle sadan euron AIS vastaanotin

Heti alkuun mainittakoon, että minulla ei ole mitään sitoumuksia tässä artikkelissa mainitujen vekottimien ja ohjelmien valmistajien kanssa. Olen vain todennut ne pahuksen näppäriksi.

Oletan, että kaikki jotka tätä lukevat tietävät mikä on AIS- järjestelmä. Ellet tiedä niin sivistä itseäsi vaikka täältä.

Joka tapaukseassa AIS- järjestelmä on todella mielenkiintoinen ja olen jo pitkään kuolannut AIS- vastaanottimien perään. Valitettavasti AIS- laitteet ovat melko kalliita. Hinnat pyörivät 400 – 1000 euron välimaastossa, joten yllättäen halusin kokeilla jotain halvempaa.

Tee-se-itse AIS kokeilu

Nurkissani pyöri vanha tietokoneeseen kytkettävä RTL-SDR televisio vastaanotin. Tiesin, että kyseisen palikan pystyy virittämään monille muillekkin taajuuksille, kuten esimerkiksi VHF- taajuuksille.

AIS- singaali lähetetään 161,975 mhz ja 162,025 mhz taajuuksilla, joten teoriassa tällä tv- vastaanottimella olisi mahdollista vastaanottaa AIS singaalia.

Löysin nopean Googletuksen jälkeen sdr-ais sovelluksen, jolla homma toimi ilman sen kummempia kikkailuja.

Eli motikka kiinni läppäriin, sdr-ais ohjelma käyntiin ja OpenCPN ohjelma käyntiin. Suureksi yllätyksekseni kaikki lähistöllä olevat AIS kohteet ilmestyivät näytölle. Heureka, olin rakentanut AIS vastaanottimen ilmaiseksi nurkissa pyörivistä romuista.

Läppärini kuluttaa noin 2 ampeeria tunnissa. Eli miehekkäät 48 ampeeria vuorokaudessa, joka on enemmän mitä Alman normaali vuorokauden kokonaiskulutus. Eli läppärin käyttö AIS- vastaanottimena ei tule kuuloonkaan. Jotain parempaa pitää siis keksiä, ellen halua jurnuttaa koneella akkuja täyteen aamuin illoin.

Tee – se – itse AIS versio 2

Löysin Androidille AIS Share sovelluksen, joka mahdollistaa sdr- vastaanottimen käytön tabletilla. Mahtavaa, luulin jo ratkaisseeni ongelman ja ihmettelin mikseivät kaikki käytä näitä halpoja RTL-SDR radioita AIS vastaanottimina.

Valitettavasti androidin OTG toimintoa ei voi käyttää samaan aikaan, kun laitetta lataa. Lisäksi tämä tv mokkula imee niin paljon, virtaa, että tablettini ylikuumenee.

Käyttäessä OTG kaapelia joka syöttää virtaa RTL-SDR mokkulalle käyttö onnistuu, mutta tabletti ei jaksa toimia kuin muutamia tunteja kunnes akku on tyhjä.

Takasin piirrustuspöydän äärelle.

Tee-se-itse AIS versio 3

Tarvitsin siis jonkunlaisen itsenäisen AIS- vastaanottimen, joka lähettää singaalin wlanin yli tabletille ja kännykälle.

Päätin sijoittaa parikymmentä euroa kiinalaiseen OrangePi tietokoneeseen. Tämä on siis kiinalainen versio kolme kertaa kalliimmasta yhden piirilevyn RasberryPi tietokoneesta.

Muutaman illan koodailun jäkeen sain OrangePi tietokoneen ja sdr mokkulan keskustelemaan keskenään, eikä aikaakaan kun AIS dataa alkoi virtaamaan näytölle.

Valitettavasti tämäkään kokeilu ei osoittautunut täydelliseksi. Ensinnäkin mokoma vekotin kuluttaa ampeerin virtaa tunnissa, ja toiseksi se oli epävakaa. Käyttöjörjestelmä saattoi välillä mennä niin solmuun, että vain uusinta asennus korjasi sen. Ei siis kovin hyvä veneeseen.

Loppujen lopuksi koko rds-sde motikka päästi taikasavut ulos ja lopetti yhteistyön. Tässä vaiheessa kyllästyin koko hommaan ja päätin luopua AIS vastaanottimesta.

Alle satkun kaupallinen blug and play AIS vastaanotin.

Jonkun aikaa näiden AIS rakentelujen jälkeen ystäväni Hippi-Matias toimitti minulle Quark-elec A026 AIS- vastaanottimen ja taplettinsa. Pyysi laitamaan toimimaan.

Olin niin hämmästynyt laitteen helppokäyttöisyydestä ja laadukkaan kestävästä ulkomuodosta, että päätin tilata itsellenikin moisen. Päädyin tähän halvempaan malliin, koska itselläni ei ollut tarvetta kalliimman mallin liitännille.

Vehje ei tosiaan vaadi muuta kuin antennin ja virtaa toimiakseen. Datan se lähettää wlanin yli kännykälle, jossa voi pyöriä vaikka BoatBeacon sovellus. Näin saa käyttöön ihan oikean AIS vastaanottimen missä on kaikki hälytykset ynnä muut hienot kilkattimet. Hinta jää kokonaisuudessaan alle saturaiseen, joten nyt köyhilläkin on varaa hankkia AIS vastaanotin.

Kaiken lisäksi laitteen virran kulutus on todella pientä. 10 tuumanen tablettini täydellä taustavalolla gps ja wlan käytössä, sekä qualqom ais vastaanotin kuluttavat yhteensä 0.7 ampeeria tunnissa. Jos sammutan tabletin näytön, jättäen silti kaikki toiminnot käyntiin kulutus putoaa 0.3 ampeeriin. Eli tämä on erittäin virtapihi navigointiratkaisu.

Antenni

Alman tee-se-itse AIS-antenni

Almassa ei ole kiinteää VHF- puhelinta, joten mastossa ei ole antennia, jota voisin käyttää myös AIS:ille.

Päädyin jälleen kerran väsäilemään jotain nurkissa pyörivistä osista.

Löysin (töistä) juuri tarpeisiini soveltuvan parin metrin pätkän 50 ohmin
koaksiaalikaapelia, jossa oli BNC liitin.

Kuorin toisesta päästä tasan 44,4 cm ulointa kuorta ja erotin johdot toisistaan. Käänsin uloimman johdon taakseppäin kuorimattoman johdon päälle ja työnsin koko komeuden muoviletkun sisään. Tadaa, valmistin juuri 1/4 aallonpituuden dipoliantennin AIS taajuuksille.

Kokeilin sitä kotona Turun keskustassa, talojen ympäröimänä ja neljän seinän sisällä. Yllätyksekseni sain singaalin kaikilta Aurajoessa olevilta aluksilta, jotka olivat alle kahden kilometrin päässä. Onnistuin jopa nappaamaan Vikin Grasing singaalin Turun satamasta.

Päättelin antennin toimivan ja arvioin saavani vähintään 10 mailin kuuluvuuden esteettömällä avomerellä. Jälkeenpäin olen avomerellä nähnyt laivoja jopa 16 mailin päässä

Laiva edessä

Boat Beacon sovellus

Tämä Android sovellus osaa napata nmea muotoisen ais datan wlanin yli ja näyttää kaikki ais kohteet kartalla. Lisäksi siinä on CPA ja TCPA hälytykset, eli se toimii aivan kuten ”oikea” AIS vastaanotin.

Sovellus osaa lisäksi hakes AIS tiedot netistä ja näin näyttää siis koko maailman laivaliikenteen.

Lisäbonuksena sovelluksen voi asettaa lähettämään oman aluksen sijainnin käyttämällä puhelimen GPS vastaanotinta ja mobiilidataa. Sijaintitiedoille riittää edge yhteys, joten kuuluvuus on hyvinkin laaja. Sijaintitiedot päivittyvät Marinetrafikiin ja muihin netin palveluihin.

Alman sijainnin seuraaminen toimii juurikin edellä kuvatulla tavalla.

Boat Becon osaa toimia koko ajan taustalla. Eli vaikka käytössä olisi Navionics navigointi sovellus, varoittaa Boat Beacon silti mahdollisista vaaratilanteista.

Qualqomin AIS vastaanotin ja Boat Beagon yhdistelmä tulee olemaan todella kiva lisä avomeripurjehduksiin. Varsinkin TSS alueiden ylitys käy tästä lähtien ilman arvailuja ja draamaa.

Sovellus on ehdottomasti kahdeksan euron hintansa arvoinen.

Käytännössä en ole saanut Boat Beaconia toimimaan kovin hyvin AIS- vastaanottimen kanssa. Ongelma on todennäköisesti Android versiossa eikä sovelluksessa. EasyAIS sovellus sen sijaan toimii hienosti, mutta siinä ei ole Boat Beaconin ominaisuuksia.

Ongelmia wlanin kanssa

Qualqomin laitteita testatessa ilmestyi mielenkiintoinen ongelma. Ne toimivat hienosti kotona, mutta veneellä en saanut enää wlan yhteyttä muodostettua.

En saanut yhteytta Matiaksen taikka omaani laitteeseen millään puhelimella taikka tabletilla. Oli siis päänrapsuttelun aika.

Päädyimme Matiaksen kanssa siihen, että vain sähkö on muuttuva tekijä kodin ja veneen välissä. Jokin veneessä oleva sähkölaite häiritsee yhteyttä ja se tarkottaa, että jokainen laite pitää kokeilla erikseen.

Lisää testailua

Kokeilin vielä varmuuden vuoksi laitetta powerpankin kautta (samalla, jolla se toimi kotona) ja yllätyksekseni samat ongelmat toistuivat. Menin varmuuden vuoksi veneen ulkopuolelle kokeilemaan ja taas sama juttu.

Eli vika ei ollutkaan veneen sähkölaitteissa vaan jossain muualla lähistöllä.

Matias kävi jälkeenpäin autolla toteamassa saman, että ongelma on vain Pansion satamassa. Ei tavinnut montaa metriä ajella sataman porteilta pois, kun AIS yhdistyi puhelimeen ja alkoi toimia normaalisti.

Ongelma ratkesi siis hyvinkin helposti. Satamassa on jokin samalla wlan taajuudella toimiva laite, joka häiritsee Qualqomin luomaa wlan yhteyspistettä. Kyseinen ongelma poistuu kokonaan, jos laite on yhdistettynä johdolla plotteriin. Itselläni vain ei plotteria ole, mutta eipä avomerellä häiriön lähteitä olekkaan.

Kaikki ei kuitenkaan ole ruusuilla tanssimista

Kaikki android versiot eivät erinäisistä syitä suotu vastaanottimen kanssa toimimaan. Esimerkiksi minun tai Tertun puhelimet joissa on uusin Androi eivät toimi, mutta tabletti vanhemmalla käyttöjärjestelmällä toimii.

Myös diy- antenni on selkeästi suuntaavaa. Tietyssä suunnassa olevat laivat näkyvät 16 mailin päästä, mutta toiset aivan näköetäisyydellä olevat eivät näy laisinkaan. Toisaalta sama ongelma on ollut Taikatuulian ihan oikeassa AIS-vastaanottimessa ja plotterissa.

Tämä ratkaisu vaatii siis vielä hienosäätöä.

4 vastausta artikkeliin “Alle sadan euron AIS vastaanotin

  1. Terve! Antenniratkaisusi on varsin selkeän suoraviivainen mutta mihin se on sijoitettu? Sisällä vai ulkona, mastossako?

    Tykkää

    1. Sisällä nippusiteillä ikkunan edessä kiinni. En huomannut eroa vastaanotossa pitäessäni sitä koe mielessä ulkona. Tietty maston topissa toimisi parhaiten.

      Tykkää

  2. Oletko jatkokehitellyt systeemiä? Kiinnostaisi esim, saisiko pikkubudjetilla viriteltyä lähetin vastaanottimen

    Tykkää

Jätä kommentti